Category Archives: Ilmakerääjä

Talven tapahtumia

Budjettiriihellä ei valitettavasti tänäkään talvena ole projektit paljon edenneet mutta seuraavaksi hieman yhteenvetoa aikaansaannoksista.

Grillikota saatiin käyttökuntoon viime syksynä. Piipuksi valikoitui 300mm ilmanvaihtokanava. Aika näyttää miten se kestää piippukäytössä. Maalaaminen jäi tulevaan kesään.

 

Huuva sisältäpäin

Piipun asennusta.

Penkkirungot

 

Liiterissä ja varastossa on viime kesänä askarrellut ovet paikoillaan. Yksi sarana jäi uupumaan.

 

Myös ikkunat valmistuivat. Lasiksi tuli akryylilevy, jotta se kestäisi hieman kolhujakin.

Liitokset tein sirkkelillä.

Mallailua

Liimauksessa

Paikoillaan

 

Myös grillimökin ovesta puuttui vielä ikkuna. Sekin syntyi samaan tapaan.

Sirkkeliin tein jigin liitosten tekemiseen.

Ikkuna paikoillaan. Ovi kaipaa vielä heloja ja maalia.

 

Välitöinä valmistui myös pöllölle pönttö. Materiaalina pinnoitettu vaneeri ja lauta. Päällä näkyvä toinen reikä on herättänyt kysymyksiä, joten kerrottakoon sen olevan kiinnitysreikä. Pönttö ripustetaan siis oksan tynkään.

 

Ilmakeräimestä tein myös uuden version, kun materiaaleja oli sopivasti jäänyt. Kokoa tuli noin puolet lisää ja myös rakenne parani.

 

Vertailukuvassa vanha ja uusi. Uuden katto on 45 asteen kulmassa, jotta vesi valuu pois keräimen päältä ja aurinkokenno tulee oikeaan kulmaan.

Keräimen reunoihin ajoin sirkkelillä uran kennolevylle. Näin levyn saa tiiviisti ja siististi paikoilleen.

Alareunassa levy menee rungon ohi, joten vesi ei kastele runkoa.

Ilmanohjaimet liimauksessa. Eristin tälläkertaa myös keräimen sivut. Maali puuttuu vielä.

Loppumetreillä katto vaihtui vesivaneriin. Erityisen upeaa ei keräimestä saa mutta suunta ainakin on oikea.

Lämpötila vs puhalluslämpö. Hyvin toimii vaikka aurinko ei vielä ihan kohtisuoraan paistanutkaan keräimeen.

 

Varastokompleksin yläreunat on  laudoitettu ja tippapelti asennettu.

Taukoa

Budjettiriihi on ollut nyt kesälomatauolla jonkin aikaa. Välissä olen jatkanut Soliferin entisöintiprojektia ja tällä hetkellä mopo on lähes täysin valmis. Aluksi oli jonkin verran käynnistysongelmia mutta ne selvisivät. Nyt pitäisi saada vain uusi suutin kaasariin niin voisi taas kokeilla käyntiin. Tarakka, tankin kromipelti sekä sivupellit puuttuvat vielä. Sivupellit ja tarakka pitää maalata niin nekin voisi laittaa paikoilleen. Muuten ei ole kuin vaijereiden jne. säätämistä. Ilmakeräin myös on lähes valmis. Kehikon reunoille tulevat listat puuttuvat, koska sirkkeli on riihellä.  Kerääjästä lisää tietoa sitten kun se on asennettu paikoilleen ja ensimmäiset tulokset saatu. Koeversion poistoilman lämpötila oli n 60c ulkoilman ollessa 20c.

 

WP_20140721_14_16_25_Pro WP_20140721_14_16_58_Pro

Suutin katkesi kaasuttimen sisään mutta onneksi oli tuuriakin. Katkeamiskohta sattui sopivasti reikien kohdalle joten pohjan sai pyöritettyä irti helposti meisselillä.

Rakentelin myös vähän verstasta itselleni. Huomattavasti helpottaa nikkarointeja kun on hyvä pöytä ja muutenkin työkalut käden ulottuvilla. Tälle hetkellä suunnitelmissa on pienen pokasahan tekeminen sekä vesioinas eli vesipumppu, joka ei tarvitse polttoainetta/sähköä toimiakseen vaan pumppausenergia otetaan vedestä. Hyötysuhde on toki aika huono tällaisessa pumpussa mutta toisaalta se toimii kellon ympäri itsestään.

 

WP_20140715_21_11_33_Pro

WP_20140718_19_14_10_Pro

Kuvassa suuren suuri ruuvipenkki. Tilat eivät muutenkaan ole kovin valtavat mutta tyhjää paremmat.

 

WP_20140718_21_06_20_Pro

Pokasaha alkaa muodostumaan.

 

FGXN772FLPQI87R.MEDIUM

Kuvassa vastaavanlainen vesioinas.

 

Budjettiriihen kattoprojekti jatkuu mahdollisesti heinäkuun lopulla.

Muita projekteja

Tulevana viikonloppuna budjettiriihellä ei tehdä remonttia joten kerrotaanpa vähän muista projekteista.

 

Vuoden päivät suunnittelin uutta polkupyörää. Pyörän itse rakentaminen houkutteli, sillä siten saa ainakin sellaisen kuin haluaa ja siinä sivussa saattaa oppiakin jotain. Hintakaan ei kohonnut tähtitieteellisiin summiin, sillä kiekot/renkaat sekä runko+haarukka olivat hyvässä alennuksessa. Osat tulivat Saksasta, Englannista sekä USA: sta. Pyörästä tuli yksivaihteinen eli ns. sinkula. Päädyin sinkulaan sen varmatoimisuuden ja huoltovapauden vuoksi. Olen myös huomannut että nykyisen Konan 21: stä vaihteesta tarvitsen keskimäärin 1-3 vaihdetta.  Toki mm. kampinopeus saadaan vaihteilla optimiksi mutta omaa ajotapaa muuttamalla pärjään kaupungissa varmasti yhdelläkin vaihteella kunhan välitys on valittu oikein.

 

WP_20140401_20_40_55_Pro WP_20140414_15_58_13_Pro

Läjä osia joista pitäisi saada pyörä kasattua. Runko alumiinia ja haarukka hiilikuitua ( Guerciotti Antares ). Kiekot/renkaat Mavic Aksium WTS 22mm.

 

WP_20140414_19_47_34_Pro

Pikku hiljaa pyörä alkaa hahmottua.

 

WP_20140505_21_44_42_Pro

Eka lenkki takana. Hyvin rullasi eikä painokaan noussut valtaviin lukemiin ( n. 8kg )

 

WP_20140513_16_27_50_Pro

Runkojen geometria eroaa jonkin verran. Verrokkina päivittäinen työjuhta Kona Dew Plus.

Pyörällä on nyt ajettu useita lenkkejä ja hyvin on pelannut. Kammet ja satula ovat vain vaatineet lisäkiristystä. Tanko voisi olla hieman ylempänä mutta hyvin on nykyiselläkin kokoonpanolla pärjännyt.

 

Parvekkeelle piti tehdä arkku istuimeksi sekä tavaroiden säilytystä varten. Kaupoissa myytävät arkut ovat yleensä tosi heikkoa tekoa tai väärän kokoisia. Kunnolliset arkut maksaa maltaita, joten päätin tehdä sen itse. Varastosta löytyi melkein kaikki tarvittava, sillä säästin remontista kaiken järkevän kokoisen puutavaran. Runko kertopuuta/kakkoskakkosta, paneeli effex-sisustuspaneelia.

 

WP_20140502_20_16_51_Pro WP_20140503_16_54_28_Pro WP_20140504_14_01_13_Pro

WP_20140504_18_19_58_Pro

Runko melkein valmis. Pari lankunpätkää puuttuu sekä pohjalevy + kansi.

 

WP_20140519_17_43_12_Pro

 

Lähes valmiina. Nurkkalistat pitää vielä vaihtaa ohuempaan ja saranat upottaa. Kankaaksi valittiin veden- ja pakkasenkestävää kalustekangas.

 

Eräänä päivänä vastaan tuli (kallis) kaupallinen aurinkoenergialla toimiva lämmitin/ilmanvaihdin mökkikäyttöön. Peruslämpöä tai sähköjä ei ole riihellä ollenkaan, joten “mökin hajun” ehkäisemiseksi vastaava laite olisi todella tarpeen. Kallis hinta arvelutti joten ajattelin tehdä vastaavan virityksen itse. Ilmakerääjäni on tarkoitus toimia siten, että 1m2 kokoinen musta levy ( absorbaattori ) lämpenee auringon vaikutuksesta. Tämä lämmin ilma sitten puhalletaan mökkiin sisälle. Suodatettu tuloilma tulee kerääjän alareunasta. Lämpötilaero mökin ja ulkoilman välillä sitten kuivattaa mökkiä ja samalla myös ilma vaihtuu tehokkaammin. Kerääjä toimii parhaiten aikaisin keväällä kun aurinko alkaa paistamaan pidempiä aikoja ja ulkolämpötila on lähellä nollaa. Internetistä löytyi jonkin verran ohjeita ja valmiita ideoita, joten niitä soveltamalla päädyin seuraavanlaiseen ratkaisuun.

 

WP_20140512_16_37_08_Pro

Rungon tein ylijääneistä terassilauduista ja kulmaraudoista. Eristeeksi laitoin 30mm saunasatua.

 

WP_20140522_13_15_32_Pro

Saunasadun päälle liimasin gyprocin ja siihen päälle saunasadusta tehdyt ilmanohjeimet. Niiden tarkoitus on saada ilma kiertämään tasaisemmin keräimen sisällä, jotta ilma virta ei mene suorinta reittiä tuloaukosta poistopuhaltimelle.

 

WP_20140522_14_17_16_Pro

Koko homman maalasin mattamustalla sprayllä.

 

WP_20140522_17_05_00_Pro

Poistopuhallin saa virran pienestä aurinkokennosta.

 

WP_20140522_18_00_32_Pro

Puhallin asennettuna. Aurinkokenno tulee keräimen etuseinään puhaltimen aukon kohdalle.

 

WP_20140522_18_14_16_Pro

Kennolevyn mallailua. Päällimmäiseksi tulee siis 6mm kennolevy. Tarkoitus on ensin “koeponnistaa” kerääjä, jonka jälkeen tulee lopulliset viilailut eli silikonilla tiivistykset jne. Toimivuus selviää kun mittaan valmiin kerääjän poistoilman lämpötilan.

 

Työn alla on myös papan vanhan radion korjaus. Pihavaraston ullakolta oli löytynyt Philipsin tekemä B3SF62A mallinen bakeliittikuorinen radio. Radiosta oli särkynyt UL 41 elektroniputki joten tilasin siihen uuden. Sen jälkeen selviää taas lisää mitä pitää korjata. Kyseisen putken rikkoutuminen on ilmeisesti tyyppivika sillä putkelle tulee liian suuri jännite väärin mitoitetusta vastuksesta johtuen. Radio tulee lähinnä sisustuselementiksi, joten kovin isoa remonttia en ala tekemään. Sen verran korjaan, että ääni kuuluu. Yleisvirtakone ei muutenkaan ole turvallisimmasta päästä ilman erotusmuuntajaa käytettynä joten parempi niin.

 

WP_20140528_21_32_48_Pro WP_20140528_21_34_10_Pro

Napit ja valot toimivat ihan suosiolla. Kotelokin on muutamaa naarmua lukuunottamatta hyväkuntoinen.

 

Kiikkutuoli sekä pari puutuolia pitäisi myös entisöidä. Nekin tulee riihelle jossain vaiheessa.

 

V__64DF

Pientä fiksailua kaivataan.

 

Soliferin entisöinti on vielä vaiheessa pääasiassa osien sekä inspiraation puutteen vuoksi. Se on kuitenkin tarkoitus saada kesäkuussa valmiiksi jos aikataulut antavat myöten.