Talkoot, osa 3

Jälleen kerran talkoolaiset kokoontuivat sankoin joukoin riihelle. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun pihaan kaarsi Chevrolet -merkkinen henkilöauto täynnä reipasta talkoomieltä. Agendassa oli tällä kertaa sisäseinien pesu sekä lattiaan tulevien tuulensuojalevyjen sirkkelöinti.

 

Operaatio aloitettiin rakentamalla (hutera) tulipesä vanhoista tiilistä, sekä lainaamalla naapurimökiltä rosteripönttöä, jota on ennenkin käytetty veden lämmitykseen ( ei kuitenkaan veronvapaan alkoholin tuotantoon ). Jos eläisimme täydellisessä maailmassa niin vesi olisi lämmitetty riihen saunassa mutta valitettavasti näin ei ole. Vesi kannettiin joesta vaikka heti kättelyssä koituneet kalustotappiot meinasivatkin aiheuttaa päänvaivaa.

 

WP_20140818_11_32_40_Pro

Kuvassa koko komeus. Ulkonäöstä huolimatta toimiva viritys.

 

WP_20140818_12_45_34_Pro

Kasasimme riihelle jo aiemmin hankitun sirkkelin. Kasausohje oli vähintäänkin mielenkiintoinen. Siinä luki käytännössä vain “Kasaa sirkkeli jonka jälkeen laite on käyttövalmis” ja lisäksi oli pari mustavalko-valokuvaa vaivauduttu laittamaan. Insinöörithän eivät toki ohjekirjaa tarvitse mutta kuitenkin tällainen sivuhuomio tehtiin talkoolaisten kesken.

 

Alakerran seinät siis pestin ennen alapohjaan tulevien tuulensuojalevyjen asennusta. Pesu tehtiin siksi tässä vaiheessa, että seinät pääsevät hyvin kuivumaan eikä lattirakenteet pääse kastumaan. Hirsiseinän pesu aloitetaan päinvastoin kuin voisi kuvitella eli alhaalta ylöspäin. Muussa tapauksessa ylhäältä valuva likavesi tarttuu kuivaan ja huokoiseen puuhun. Kun edetään alhaalta ylöspäin, likavesi valuu jo kostealle seinäpinnalle. Ensimmäinen pesu tehtiin vesi-mäntysuopa liuoksella käyttäen juuriharjaa. Tämän jälkeen seinät “huuhdeltiin” pelkällä vedellä juuriharjan kanssa. Seiniin jäi tämän jälkeenkin vielä jonkin verran pinnasta irronnutta likaa joka pyyhittiin liinalla pois. Lika irtosi kostesta pinnasta hyvin eikä lähtenyt leviämään seinää pyyhittäessä. Painepesuria emme käyttäneet, koska siitä saattaa jäädä vaaleita rantuja seinään emmekä myöskään halunneet seinän kastuvan liikaa. Käytetyt liinatkin olivat Krimin sodan aikaisia, joten kaikki varmasti meni myös perinnerakentajien mielessä asiaan kuuluvalla tavalla.

 

WP_20140818_13_37_13_Pro

WP_20140818_13_37_25_Pro

Talkoolaiset työntouhussa. Työmotivaatio oli nyt huipussaan, sillä taukojakin oli luvattu saada pitää ja koska tällä kertaa ei tarvinut kerätä “mitään v-tun risuja” kuten he asian ilmaisivat.

 

WP_20140818_14_46_01_Pro

Seinä ennen viimeistä pyyhkimistä. Likaa irtosi tottakai paljon, onhan kyseessä ulkorakennus jossa ennen pidetty tulta. Lopputulos oli kuitenkin halutun mukainen.

 

Kova sade esti levyjen sirkkelöinnin, joten talkoot päättyivät ennenaikaisesti talkoolaisten vastustuksesta huolimatta. Noh, ensi kerralla ollaankin sitten pari tuntia pidempään.

 

Seuraavalla kerralla onkin todennäköisesti suuri päivä. Kaivurin pitäisi saapua kaivamaan uusi tie, siistimään pihapiiri ja kaivamaan saunalle paikka. Siinä ohessa kattoremontti jatkuu.

2 comments