Category Archives: Uncategorized

Päivitystä pitkästä aikaa

Riihellä projektit ovat edenneet vaihtelevalla nopeudella mutta ainakin toistaiseksi suunta on ollut eteenpäin. Tässä tuoreempaa kuvamateriaalia.

Tein riihen metsään pienen laavun. Laavulla tuskin tulee yövyttyä, joten pienikin laavu riittää. Katon tein vanhoista kattopelleistä. Ensi kesänä pitää hankkia laavulle hiekkakuorma. Seinät tein lankusta köyhän miehen salvoksilla, tapituksen virkaa hoitaa kierretangot.

Saunalle hankittiin kakkoslaatuinen kylpytynnyrin allas sekä tori.fi: stä puhkipoltettu kamina. Kamina piti rälläköidä auki ja hitsauttaa sisuskaluja hieman uusiksi. Palju tuli kaikkineen maksamaan n 900e.

Palju upotettiin saunan terassiin. Kaiteet ja maalaus odottaa ensi kesää.

Välitöinä olen askarrellut mm. puulaatikon sekä kattovalaisimen roikkalampusta ja sinkkivadista.

Hyyssikin on paneloitu sisältä ja varasto melkein levytetty.

Pihan ja pellon väliin tein portin jonka sivuille istutin humalaa. Haaveena olisi että humala kiertäisi koko portin. Sitä ennen portti pitää maalata. Rakennelma on siksi niin korkea, että talvellakin sopii hyvin kulkemaan moottorikelkalla. Rimoituksia pitänee vielä lisätä.

Vettä ja sähköä

Kaivoa varten hankimme ison putken betonirenkaiden sijasta. Ei pääse pintavedet kaivoon saumoista ja kaivuuvaihe oli huomattavasti suoraviivaisempi operaatio kuin renkailla tehtynä.

Kaivoa varten piti luonnillisesti kaivaa hieman monttua.

Putken peittelyä.

Kaivoon tuli melko pian neljä metriä vettä, joten sen pitäisi ainakin riittää. Vesi näyttää kirkastuvan pikkuhiljaa, joten pumppausta on hyvä vielä jatkaa aina kun käy mökkeilemässä.

 

Samalla kertaa saunan nurkalta kaivettiin kannokko pois ja tilalle laitettiin muutama kivi.

Grillikodan ympärystää tasattiin mullalla.

Mökin ympärille levitettiin lisää mursketta.

 

Huussi kaipailee jo päivitystä uudella paikallaan, joten ulkovuorta ja jätteiden käsittelyä on alettu laittamaan uusiksi.

Jäteastiaksi otin vanhan vesitynnyrin ja ostin(!) puuilosta kuivakaivon 9e ja pätkän putkea.

Tynnyrin pohjaan tein kaivolle reiän ja tiivistin sen liimamassalla.

Suotonesteet valuvat kivipesään.

Lisäksi laitoin vielä lisäsihdin tynnyrin pohjalle pitämään putket avoinna. Kustannuksia kertyi huimat 20e (biolanin pönttö n. 500e)

 

Huussin ulkovuoreen tulee samanlainen pystyrimalaidoitus kuin mökissä.

Purin vanhan huussin ikkunan ja tein laseista kaksi pientä ikkunaa takapuolelle.

Maalasin laudat kertaalleen ja laitoin myös pielet.

Uusi ovi syntyi tietenkin hukkatavarasta.

 

Mökissä on tehty pääasiassa listoitustöitä.

 

Yläkerran listoitus tehtiin suurimmaksi osaksi köydellä. Sillä sai helposti myös orsien ympärystät suhteellisen siisteiksi.

Piippu on myös pinnoitettu ylös asti.

Vintillä voi nukkua sääskiltä suojassa. Sääskien reitti mökkiin lopulta löytyi: toiset tuli piipun kautta ja toiset korvausilmaräppänän yläpuolelle jääneestä ylim. raosta. Peltien pitäminen kiinni ja ylim. raon tukkiminen auttoivat.

Tein vintille kaiteen ylimääräisistä kattopaneeleista. Umpikaiteeseen on helppo laittaa lukuvalot ja katkaisijat. Portti on vielä työn alla.

Piipun pinnoitusta varten sekoitin pohjamaaliin antiikkilaastia ja tämän levitin telalla. Pinnasta tuli halutunlainen rypyläpinta melko helposti.

Alakerrassa on nyt sähköt kytkettynä.

 

Helteiden tuomaan kuumuuteen helpotusta toi yöpyminen ulkona (riippumatto + laavukangas eli tarppi). Harrastusta olisi tarkoitus lisätä yöpymällä milloin missäkin päin Suomea. Kuvassa laavukankaana on 2e pressu mutta jossain vaiheessa täytynee investoida oikea kangas.

Talven tapahtumia

Budjettiriihellä ei valitettavasti tänäkään talvena ole projektit paljon edenneet mutta seuraavaksi hieman yhteenvetoa aikaansaannoksista.

Grillikota saatiin käyttökuntoon viime syksynä. Piipuksi valikoitui 300mm ilmanvaihtokanava. Aika näyttää miten se kestää piippukäytössä. Maalaaminen jäi tulevaan kesään.

 

Huuva sisältäpäin

Piipun asennusta.

Penkkirungot

 

Liiterissä ja varastossa on viime kesänä askarrellut ovet paikoillaan. Yksi sarana jäi uupumaan.

 

Myös ikkunat valmistuivat. Lasiksi tuli akryylilevy, jotta se kestäisi hieman kolhujakin.

Liitokset tein sirkkelillä.

Mallailua

Liimauksessa

Paikoillaan

 

Myös grillimökin ovesta puuttui vielä ikkuna. Sekin syntyi samaan tapaan.

Sirkkeliin tein jigin liitosten tekemiseen.

Ikkuna paikoillaan. Ovi kaipaa vielä heloja ja maalia.

 

Välitöinä valmistui myös pöllölle pönttö. Materiaalina pinnoitettu vaneeri ja lauta. Päällä näkyvä toinen reikä on herättänyt kysymyksiä, joten kerrottakoon sen olevan kiinnitysreikä. Pönttö ripustetaan siis oksan tynkään.

 

Ilmakeräimestä tein myös uuden version, kun materiaaleja oli sopivasti jäänyt. Kokoa tuli noin puolet lisää ja myös rakenne parani.

 

Vertailukuvassa vanha ja uusi. Uuden katto on 45 asteen kulmassa, jotta vesi valuu pois keräimen päältä ja aurinkokenno tulee oikeaan kulmaan.

Keräimen reunoihin ajoin sirkkelillä uran kennolevylle. Näin levyn saa tiiviisti ja siististi paikoilleen.

Alareunassa levy menee rungon ohi, joten vesi ei kastele runkoa.

Ilmanohjaimet liimauksessa. Eristin tälläkertaa myös keräimen sivut. Maali puuttuu vielä.

Loppumetreillä katto vaihtui vesivaneriin. Erityisen upeaa ei keräimestä saa mutta suunta ainakin on oikea.

Lämpötila vs puhalluslämpö. Hyvin toimii vaikka aurinko ei vielä ihan kohtisuoraan paistanutkaan keräimeen.

 

Varastokompleksin yläreunat on  laudoitettu ja tippapelti asennettu.

Kevään kuulumisia

Blogia ei ole tullut päivitettyä aikoihin, sillä loppuvuodesta olin ilman tietokonetta 2kk ja sen jälkeen päivittäminen on vain jäänyt. Projektit ovat kuitenkin hitaasti edenneet tällä välin.

Grillikotaan on tehty lautalattia sekä katto on laudoitettu lähes kokonaan. Talvi yllätti tänäkin vuonna, joten katon suojana on ollut pressut talven ajan. Keväällä täytyy laudoittaa katto loppuun ja laittaa palahuopa. Kotaan on myös laitettu ikkunat sekä pielilaudat. Myös kotakeittiö on lähes valmis. Kotakeittiö tehtiin pääosin kahdesta vanhasta vesivaraajasta.

 

Kotakeittiön pohjaksi hankin romuttamolta n 80cm halkaisijaltaan olevan varaajan päädyn (20e)

 

Jalaksi tuli myös käytöstä poistettu varaaja, josta leikattiin päädyt pois. Tori.fi: stä löytyi rosterinen tuhkalaatikko parilla kympillä ja puuilosta arina 8e. Korvausilma tulee kotaan piipun kokoisesta reiästä lattian/grillin alta, joten grillin jalka on avoin pohjasta.

 

Torista löytyi myös uutta vastaava huuva muutamalla kympillä.

 

Pöytätaso tehtiin kasilankusta.

 

Grillin saa purettua osiin, jotta se on helppo kuljettaa perille. Grillissä on nykyisin myös makkaranpaistoritilä, valurautainen parila, loimutuslauta sekä kahvipannukoukku. Koko komeus pitää kevään tullen hioa ja maalata vielä mustaksi. Toki myös piippu täytyy asentaa.

 

Joulupukki toi kaminapuhaltimen. Yllättävän tehokkaasti pyörii ja levittää ilmaa, kun kaminassa on kunnon tulet.

 

Mökin alakerran sisäkatto on laudoitettu. Naulanreiät pitää vielä kesempänä maalata piiloon.

 

Ilmankerääjän prototyyppi on viimein käytössä. Ulkonäköön täytyy tehdä seuraavaan versioon päivityksiä. Valitettavasti aurinko ei ole juurikaan paistanut silloin kun ollaan oltu paikalla, joten tehosta on hankala sanoa mitään. Kesällä puhallusilman ja ulkolämpötilan ero oli kuitenkin n 30 astetta, joten jonkinlaista tehoa pitäisi olla tiedossa. Pääasia kuitenkin on että ilma kiertää rakennuksessa paremmin.

 

Vintti on villoitettu, paperoitu ja paneloitu talven aikana. Villana oli luonnollisesti ekovilla ja paneelina siparilan valmiiksi valkoiseksi maalattu sisustuspaneeli. Päädyt paneloitiin hirsipaneelilla. Lattia ja päädyt täytyy kesällä vielä maalata ja hirsiseinä pestä + parrut käsitellä seinän väriseksi. Suunnitelmissa on ollut myös alaosasta levitettävä kerrossänky, jotta tilaa säästyisi mahdollisimman paljon.

 

Keväälle on siis taas vaihteeksi tarjolla kaikenlaista maalattavaa ja ulkovuoren rimatkin täytyy naulata paikoilleen. Myös talli/varastokompleksi odottaa vielä(kin) tekijäänsä.

 

Talkoot ja saunan pystytys

Kasasimme vihdoinkin elementtisaunan. Perustuksiksi tuli laatta + pilariharkko -yhdistelmä, sillä sauna on kuitenkin sen verran kevytrakenteinen ettei oikean anturan valamisessa nähty suurta hyötyä. Pilariharkkoja tuli kuitenkin 18kpl eli eiköhän sauna suunnilleen tontin sisäpuolella tule pysymään vaikka kuinka routisi.

 

WP_20150605_20_39_38_Pro

Lattiarunko vaaterissa ja oikeassa kohdassa riiheen nähden. Runko tehtiin vitoslankusta ja harkkojen ja rungon väliin laitettiin huopakaistaleet kapilaarisen kosteudennousun estämiseksi.

 

WP_20150612_20_17_31_Pro WP_20150612_20_17_48_Pro WP_20150612_20_18_06_Pro

Saunan pystytykseen sekä aluskatteen ja kattorungon tekemiseen meni kahdelta mieheltä viisi tuntia. Elementit sopivat toisiinsa yllättävänkin hyvin, eikä moottorisahalla tarvinnut jälkisovittaa mitään. Myöhemmässä vaiheessa päädyt laudoitetaan ylös asti sekä terassin päälle tehdään katto. Toki paljon muutakin pitää tehdä ennen kuin sauna on käyttövalmis. Ikkunat sijoitettiin nurkkiin ja ylös, jotta lauteilta näkee hyvin joelle. Oviaukko on ilta-aurinkoa kohti.

Riihellä oli myös talkoot. Sisällä kaikki loput puolipaneelit laitettiin paikoilleen, ikkunoiden ympärykset paperoitiin ja teipattiin ekovillan teipillä sekä lisättiin pellavarivettä hirsien väleihin. Lopuksi alakerta siivottiin nukkumiskuntoon.

 

WP_20150613_22_42_13_Pro

Maalausta ja listoitusta tarvitaan.

 

WP_20150614_10_07_14_Pro WP_20150613_23_04_32_Pro

Hyyssiin laitoimme pellit katolle sekä virittelimme kuivike-/turvesaavit paikoilleen. Tuuletusputki sekä letku suotonesteille vielä puuttuu. Alempaa saavia pitänee vielä madaltaa.

 

WP_20150614_07_58_27_Pro

Grillipaikka etenee hitaasti mutta varmasti.

 

WP_20150614_13_02_34_Pro

Saunan lattiaan sirkkelöimme vaneerit. Kaatoja lattiaan ei ole vielä tehty.

 

WP_20150613_19_49_31_Pro  WP_20150614_12_02_47_ProWP_20150613_19_45_53_Pro

WP_20150614_12_05_36_Pro WP_20150613_19_54_13_Pro

Töiden lomassa kävimme myös kalassa Haapaveden Suojärvellä sekä Piipsanjoella. Saalistakin tuli mukavasti.

Myrskyn jälkeen

WP_20150524_15_35_05_Pro WP_20150524_15_35_30_Pro

Myrsky oli kaatanut pihapiiristä puita. Onneksi sen suurempia vahinkoja ei ollut tullut.

 

WP_20150524_15_35_46_Pro

Asensimme toisen alakerran ikkunan samaan tyyliin kuin edellisen.

Kuten kuvasta näkyy, mökki kaipailee pikkuhiljaa ulkovuorta. Ulkovuoreksi tulee rimalaudoitus eli ensin seinä vuorataan 5″ laudalla ja sen jälkeen lautojen rakojen päälle asennetaan rimat. Sitä ennen kuitenkin kasaamme saunan.

 

WP_20150524_15_36_14_Pro WP_20150529_20_24_02_Pro

 

Seinien paperointien saumat teipattiin huolellisesti ja seiniin ruuvattiin koolaukset puolipaneelia varten. Tämän jälkeen puolet alakerran seinistä paneloitiin. Paneelikeskusteluissa paneeliksi valikoitui helmiponttipaneeli, joka oli yleistä 1900-luvun alkupuolella. Maalina käytettiin Coloria Greenlinea sen muovittomuuden/hengittävyyden vuoksi. Hinta (50e /3l) meinasi viedä budjettirakentajien yöunet mutta onneksi menekki on kuitenkin melko vähäinen. Maali oli kuitenkin riittoisaa ja hyvin peittävää. Seinät pitää silti maalata vielä toiseen kertaan.

Lattia valmistuu

Lattia alkaa olemaan hyvällä mallilla. Alapohjassa on nyt piipulle oikean kokoinen reikä, eikä enää noin neliön kokoinen aukko. Laudoituskin on loppusuoralla, vain viimeinen rivi puuttuu. Välipohjaan teimme myös piipun läpivientiä varten aukon.

 

WP_20150406_17_32_57_Pro

Toivottavasti seuraavalla kerralla pääsee jo muuraamaan piippua.

 

WP_20150406_12_19_58_Pro

Huussin teknisen tilan hahmottelu alkoi. Tarkoitus olisi laittaa kaksi paljua päällekkäin, jossa ylimmän pohjassa on reikiä suotonesteitä varten ja alemmasta poistoputki. Kuvassa olevasta saavista on leikattu pohja pois ja sen pitäisi ohjata jätökset ylempään paljuun. Voi tosin olla että saavista pitää luopua, sillä tuuletusputken pää pitäisi saada samaan tasoon istuimen kanssa. Tällöin täytyy nostaa ylempi palju lähelle huussin reikää. Vielä menee siis hetki ennen kuin voi alkaa paskapylvään vartijaksi.

 

Huoltotoimenpiteitä

Pitkästä aikaa riihellä. Tänään oli tarkoitus jatkaa hyyssin rakentamista ja vähän huoltaa sirkkeliä. Kehikkoon ja lattiaan on melko paljon saanut sahailla tuulensuojalevyjä ja sehän kuormittaa sirkkeliä huomattavasti. Levyistä lähtee valtavasti silppua ja pölyä joka tukkii kaikki mahdolliset välit sirkkelin konehuoneessa. Vaikka aina käytön jälkeen olen koittanut taputella koneen sisältä kaiken ylimääräisen pois ei se ole auttanut.

 

WP_20141130_12_11_06_Pro

Kompuraa ei ollut tällä kertaa käytettävissä, joten puhdistuksessa käytin apuna verkkokauppa.comin air dusteria. Air duster oli kuitenkin aika heikko esitys, ehkä johonkin ei kovin herkkään atk-laitteeseen se saattaa sopia mutta mihinkään muuhun en käyttäisi. Painetta riittää pikku hetkeksi jonka jälkeen ilmaa tulee saman verran kuin joku keuhkotautinen puhaltaisi. Purkin sisältä tulee samalla kosteutta/epäpuhtauksia sellaista tahtia, että ei ainakaan mitään optiikkaa tms. kannata tuolla puhdistaa.

 

WP_20141130_12_07_40_Pro

Sisällä oli lapiollinen töhkää, joten puhdistus tuli tehtyä kreivin aikaan. Viime reissulla bauhausissa samanlainen sirkkeli tuotiin juurikin palaneen moottorin takia takuuseen. Ei olisi varmaan kauaa mennyt tälläkään että olisi moottori palanut.

 

WP_20141130_15_00_43_Pro

Puhdistusoperaation jälkeen paneloin valtaistuimen etuseinän. Paneelit taisivat maksaa 10e.

 

WP_20141130_15_01_01_Pro

Sen jälkeen laitoin pielilaudat nurkkiin ja ikkunan/oven ympärille. Hyyssi sai myös samalla ikkunan. Vielä pitäisi kakkaosastolle tehdä paljuista köyhän miehen kuivakäymälä, tyhjennysluukut laittaa paikoilleen sekä katolle pellit.

Saunan pohjatöitä

Pitkästä aikaa riihelläkin projektit etenee. Saunan hiekkakakkua varten vuokrattiin taas 450kg lätkä ja sillä tiivistettiin pohja anturaa varten. Saunalle tulee samanlainen perustus kuin riiheen eli antura + pilariharkot. Hiekka ajettiin paikalle jo aiemmin pihahommien yhteydessä.

 

WP_20140927_16_21_37_Pro

Tuuli oli tehnyt taukotuvasta entisen. Tämä oli kyllä odotettavissa, sillä halvat pressut kestää yleensäkin keskimäärin vuoden verran.

 

WP_20140927_18_58_25_Pro

Siihen saunan sekä terassin pitäisi asettua vielä joku päivä.

 

WP_20140927_18_59_23_Pro

Das Lätkä.

 

WP_20140927_19_00_19_Pro

Lattiaan on nyt 2/3 tuulensuojalevyistä sirkkelöitynä. Aika ja levyt loppuivat valitettavasti kesken.

 

WP_20140927_15_13_18_Pro

Huussia varten hankittiin 5kpl harkkoja.

 

WP_20140927_18_59_29_Pro

Huussinkin pohja lätkättiin nyt kun kerran siihen oli mahdollisuus.

 

WP_20140927_19_59_34_Pro

WP_20140927_19_59_47_Pro

Pienten ongelmien jälkeen itse rakennuskin saatiin siirrettyä paikoilleen. Huussihan tehtiin jo kesällä tähän vaiheeseen mutta sitä ei tuotu vielä tontille, koska se olisi ollut kaivurin edessä.

 

WP_20140927_20_00_05_Pro

Naapuri siirteli traktorilla lätkän ja huussin tontille.

 

Ensi kerralla kattoprojekti jatkuu ja muurari käy tutustumassa kohteeseen.

 

Talkoot, osa 3

Jälleen kerran talkoolaiset kokoontuivat sankoin joukoin riihelle. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun pihaan kaarsi Chevrolet -merkkinen henkilöauto täynnä reipasta talkoomieltä. Agendassa oli tällä kertaa sisäseinien pesu sekä lattiaan tulevien tuulensuojalevyjen sirkkelöinti.

 

Operaatio aloitettiin rakentamalla (hutera) tulipesä vanhoista tiilistä, sekä lainaamalla naapurimökiltä rosteripönttöä, jota on ennenkin käytetty veden lämmitykseen ( ei kuitenkaan veronvapaan alkoholin tuotantoon ). Jos eläisimme täydellisessä maailmassa niin vesi olisi lämmitetty riihen saunassa mutta valitettavasti näin ei ole. Vesi kannettiin joesta vaikka heti kättelyssä koituneet kalustotappiot meinasivatkin aiheuttaa päänvaivaa.

 

WP_20140818_11_32_40_Pro

Kuvassa koko komeus. Ulkonäöstä huolimatta toimiva viritys.

 

WP_20140818_12_45_34_Pro

Kasasimme riihelle jo aiemmin hankitun sirkkelin. Kasausohje oli vähintäänkin mielenkiintoinen. Siinä luki käytännössä vain “Kasaa sirkkeli jonka jälkeen laite on käyttövalmis” ja lisäksi oli pari mustavalko-valokuvaa vaivauduttu laittamaan. Insinöörithän eivät toki ohjekirjaa tarvitse mutta kuitenkin tällainen sivuhuomio tehtiin talkoolaisten kesken.

 

Alakerran seinät siis pestin ennen alapohjaan tulevien tuulensuojalevyjen asennusta. Pesu tehtiin siksi tässä vaiheessa, että seinät pääsevät hyvin kuivumaan eikä lattirakenteet pääse kastumaan. Hirsiseinän pesu aloitetaan päinvastoin kuin voisi kuvitella eli alhaalta ylöspäin. Muussa tapauksessa ylhäältä valuva likavesi tarttuu kuivaan ja huokoiseen puuhun. Kun edetään alhaalta ylöspäin, likavesi valuu jo kostealle seinäpinnalle. Ensimmäinen pesu tehtiin vesi-mäntysuopa liuoksella käyttäen juuriharjaa. Tämän jälkeen seinät “huuhdeltiin” pelkällä vedellä juuriharjan kanssa. Seiniin jäi tämän jälkeenkin vielä jonkin verran pinnasta irronnutta likaa joka pyyhittiin liinalla pois. Lika irtosi kostesta pinnasta hyvin eikä lähtenyt leviämään seinää pyyhittäessä. Painepesuria emme käyttäneet, koska siitä saattaa jäädä vaaleita rantuja seinään emmekä myöskään halunneet seinän kastuvan liikaa. Käytetyt liinatkin olivat Krimin sodan aikaisia, joten kaikki varmasti meni myös perinnerakentajien mielessä asiaan kuuluvalla tavalla.

 

WP_20140818_13_37_13_Pro

WP_20140818_13_37_25_Pro

Talkoolaiset työntouhussa. Työmotivaatio oli nyt huipussaan, sillä taukojakin oli luvattu saada pitää ja koska tällä kertaa ei tarvinut kerätä “mitään v-tun risuja” kuten he asian ilmaisivat.

 

WP_20140818_14_46_01_Pro

Seinä ennen viimeistä pyyhkimistä. Likaa irtosi tottakai paljon, onhan kyseessä ulkorakennus jossa ennen pidetty tulta. Lopputulos oli kuitenkin halutun mukainen.

 

Kova sade esti levyjen sirkkelöinnin, joten talkoot päättyivät ennenaikaisesti talkoolaisten vastustuksesta huolimatta. Noh, ensi kerralla ollaankin sitten pari tuntia pidempään.

 

Seuraavalla kerralla onkin todennäköisesti suuri päivä. Kaivurin pitäisi saapua kaivamaan uusi tie, siistimään pihapiiri ja kaivamaan saunalle paikka. Siinä ohessa kattoremontti jatkuu.