Monthly Archives: November 2013

Entisöintiprojekti

Käytetäänpä blogia hyväksi ja kerrotaan vähän muistakin projekteista. Viime kesänä päätin aloittaa entisöimään vanhaa mopoa, joka on ollut meillä kotona niin kauan kuin muistan. Mopoa luultiin aina papan vanhaksi mopoksi mutta jokin aika sitten paljastuikin, että mopo on tädin ja hän on kulkenut sillä töissä mm. Muhoksella. Melko pitkä matka kulkea mopolla töihin, tosin tuskin sinne on ihan joka päivä menty vaan luultavasti oltu “kortteeria” jossain lähempänä.

Mopo on siis Solifer Export Thermomat. Puhallinjäähdytyksellä varustettu viritys vuodelta 1965. Seuraavaksi jokunen kuva remontin vaiheista.

 

eka

Tästä se lähti liikkeelle. Aika hyvin oli vanhoja osia tallessa mutta kuitenkin tosi paljon on joutunut uusia hommaamaan. Aluksi purin koko mopon osiin ja otin paljon valokuvia, että on mistä katsoa mallia jos kasaamisessa tulee ongelmia. Kuvassa on mopon parempi puoli, toinen olikin sitten huomattavasti pahempi. Ollut varmaan vesisateessa ja tämä puoli räystään alla..

 

merkit

Merkkien kunnosta huomaakin, että toinen puoli oli ihan erilainen.

 

takahaarukka

Takahaarukka näyttää ihan ikäiseltään.

 

vasen_takanurkka

Soliferissa on vakiona sivupellit, jotka peittävät koneen yläosan sekä kaasarin. Kuvassa kiinnitysreikä josta voisi päätellä, että pellit irronneet vauhdin hurmassa.

 

toka

Kromiosat päässeet ruostumaan. Myös toinen kahvakumi rikki, vaijereita puuttuu, katkaisija palasina, mittari ei toimi jne jne.

 

pytty

Pytty. Alumiinikuoret kaipaavat kiillotusta.

 

puhallin

Puhaltimen kaikki siivet oli ehjät.

 

kone2

Likaa jonkin verran.

 

kolmas

Etuhammasratas oli aikalailla loppuun ajettu.

 

kone

Anker F-38

 

puhallukseen_menossa

Tässä solikka on purettuna ja odottaa hiekkapuhallusta. Puhallus maksoi huimat 60e, joten ei mitään järkeä alkaa käsin hiomaan.

 

puhallettu

Hiekkapuhalluksen jälkeen osa 1

 

puhallettu2

Hiekkapuhalluksen jälkeen osa 2

 

maalaamo

Tilat oli viimeisen päälle. Kuvassa yhdistetty paja+maalaamo. Ei ole turhia neliöitä.

 

pohjamaalailuja

Ensimmäisiä pohjamaalailuja.

Sitten tulikin syksy ja ei enää voinut varaston edessä mopoa korjata. Maalaus ei onnistu kylmällä ja muutenkin pintamaalaus hyvä tehdä kunnon tiloissa. Projektissa oli muutaman kuukauden tauko, kunnes vuokrasin työkaveriltani  (Mr Supervisor) tallipaikan.

 

WP_20131108_002

Pintamaalailuja.

 

WP_20131113_001

Lakkausta.

 

WP_20131114_002

Kahvoistakin tuli ihan asialliset kun vaan jaksoi hioa ja kiillottaa.

 

WP_20131120_004

Lopulta pääsikin kasailemaan.

 

WP_20131121_001

Lisää osia paikoillaan.

WP_20131121_002

Siinäpä se on tämänhetkinen tilanne. Voimakoneesta osatilausta odotellaan :) Takavanne on vielä löytämättä ja sivupellit + ketjusuoja on meillä kotona jossain. Alunperin tarkoitus oli saada mopo kasaan vapuksi 2014 joten aikaa vielä on :)

Anturavaluja ja kodan rakennusta

Eino-myrskyä uhmaten matkasimme kohti Myllyperää aikeena anturan valaminen. Aluksi näytti jo pahalta, kun alkoi satamaan lunta mutta se onneksi loppui melko pian. Ei siis auttanut kuin pukea ylle orjan asu ja alkaa levittämään romuja pitkin pihaa. Viimeisimpänä hankintana oli halvat muttei niin tukevat kottikärryt jotka myös odottivat kasaajaansa. Laaksojen rauta oli ystävällisesti toimittanut 2000kg kuivabetonia ihan valupaikan viereen, joten ei tarvinnut edes lainata veljeltä Belarus-merkkistä voimanpesää. Ei muuta kuin uppopumppu jokeen, aggregaatti tulille ja mylläämään.

valu1

Sitten vaan kaavaa vettä myllyyn + betonia perään noudattamaan. Janne lykkäsi sitä mukaan kärryillä betonit muotteihin ja tasoitti kuin mitä sain tehtyä.

 

valu3

Betonia ajettiin tie sonnalla muutama tunti, jonka jälkeen aloimme rakentamaan pressukotaa, sillä pitäähän joka työmaalla olla paikka missä viettää tauot.

 

plan_b

Kuvassa varasuunnitelma jos valut eivät onnistukaan. Sikäli köyhä työmaa, että hirttäytymäänkin olisi joutunut vuorotellen.

 

kota1

Rakentelimmepa siis tällaisen kodan. Pohjan halkaisija on n. 2,5m ja korkeutta varmaan 3m. Alin pressu on sisäpuolella siten, että 50cm pressusta on taitettu maansuuntaisesti. Taitteen painoksi lapioimme pressun päälle hiekan. Hiekka peitettiin kuusen oksilla. Toinen kierros pressusta laitettiin ulkopuolelle 50cm edellisen päälle. Tällä tavoin kodasta ei tule vetoista maanrajasta, sillä ilmanotto tapahtuu päänkorkeudelta. Yläosa on tietenkin auki sillä sisälle tuli nuotio. Ovena on toiselta reunalta sekä ylhäältä kiinnitetty pressu. Oveen naulattiin vielä puu, jotta ovi on helppo sulkea ja se pysyy kiinni tuulellakin.

 

pressukota

Tässäpä havainnollistava kuva toiminnasta.

 

kota3

Kodasta tuli aika viihtyisä ja yllättävänkin lämmin. Kahden hengen otannalla suoritetussa tutkimuksessa valitettavasti todettiin, että viihtyisä taukotila laiskistaa sekä laskee työmoraalia entisestään.

 

kota4

Hyvin loistaa pimeässä. Makkaraakin on huomattavasti mukavampi paistaa, kun ei tarvitse seistä vesisateessa.

 

vuosiluku

 

nimikirjaimet

Makkaran voimalla jaksoikin tehdä valut loppuun. Vuosiluku, kädenjäljet sekä nimikirjaimet oli toki pakko raapustaa märkään betoniin. Sitä saakin ihmetellä hän, joka parinsadan vuoden päästä metallinpaljastimella aarrekätkön toivossa löytääkin anturan.

 

valut_tehty

Hämärä jo mailleen hiipi mutta valmistuihan se lopulta. Betonin menekki tuli laskettua väärin sillä sitä jäi yli n. 5kg ;)

 

Lopuksi valut peiteltiin. Projekti jatkuu seuraavaksi pilariharkkojen asennuksella, muottien purkamisella sekä valun “paikkailulla” niiltä osin, joissa muotin rakenne esti valamisen asiaankuuluvalla tarkkuudella.

Sivusto päivittyy

Kommentointimahdollisuus otettu käyttöön.

Rakennushommat eivät tänä viikonloppuna edenneet kiireistä johtuen, tänään käytiin kuitenkin lohkomassa tonttimaita. Operaatio oli huomattavasti suoraviivaisempi kuin viime lohkominen. Aikaa meni ehkä tunti eikä yhtäkään vanhaa pyykkiä tarvinut käydä etsimässä. Ensi viikonloppuna ohjelmassa anturan valaminen jos ei tule mitään muutoksia suunnitelmiin.

pyykki

 

Raudoitusta ja siivousta

Hei Te molemmat budjettiriihen lukijat! Tänään oli vuorossa anturan raudoitus. Tällä kertaa meillä oli jo hyvissä ajoin hankittuna harjateräkset ja raudoitusverkko + surrilankaa, kun viime vkl myöhästyimme kaikista Haapaveden rautakaupoista ruhtinaalliset 7min.

raudoitukset

 

raudoitukset2

10mm harjateräspari kiertää koko anturan. Harjateräkset taiteltiin pystyyn tulevin pilariharkkojen kohdalta. Harkkoja tulee yhteensä 13kpl 4,5m x 4,5m alalle, sekä lisäksi piipun kohdalle tulee raudoitusverkko.

 

varaaja

Tontilla oli valmiina “aarteena” mm. vesivaraaja. Pitää tutkailla, että voisiko siitä rakentaa mökille kiukaan. Kiviä sopisi varmaankin n. 130kg katkaistuun varaajaan.

 

tyokalut

Loppurutistuksena tyhjensimme vielä riihen kaikesta ylimääräisestä romusta. Potentiaalista myyräkuumepölyä oli vähintäänkin riittävästi mutta lisäksi löytyi remonttiin tarvittavat työkalut eli justeeri, pari höylää ja vatupassi. Eiköhän se riihi näillä tule kuntoon. Lisäksi löytyi myös ns isoremmi, jonka tunnetusti laittaa päälle kylän rohkein mies.

 

romut

Säästettäviä tavaroita oli n. 5% riihen sisällöstä. Mattopuut, pari varstaa, vanhaa haravaa, rappuset jne. Näistä osaa on tarkoitus käyttää sisällä sisustuselementteinä ( silleen heterolla tavalla ).

 

remondeeraaja

 

50% remonttitiimistä.