Anturavaluja ja kodan rakennusta

Eino-myrskyä uhmaten matkasimme kohti Myllyperää aikeena anturan valaminen. Aluksi näytti jo pahalta, kun alkoi satamaan lunta mutta se onneksi loppui melko pian. Ei siis auttanut kuin pukea ylle orjan asu ja alkaa levittämään romuja pitkin pihaa. Viimeisimpänä hankintana oli halvat muttei niin tukevat kottikärryt jotka myös odottivat kasaajaansa. Laaksojen rauta oli ystävällisesti toimittanut 2000kg kuivabetonia ihan valupaikan viereen, joten ei tarvinnut edes lainata veljeltä Belarus-merkkistä voimanpesää. Ei muuta kuin uppopumppu jokeen, aggregaatti tulille ja mylläämään.

valu1

Sitten vaan kaavaa vettä myllyyn + betonia perään noudattamaan. Janne lykkäsi sitä mukaan kärryillä betonit muotteihin ja tasoitti kuin mitä sain tehtyä.

 

valu3

Betonia ajettiin tie sonnalla muutama tunti, jonka jälkeen aloimme rakentamaan pressukotaa, sillä pitäähän joka työmaalla olla paikka missä viettää tauot.

 

plan_b

Kuvassa varasuunnitelma jos valut eivät onnistukaan. Sikäli köyhä työmaa, että hirttäytymäänkin olisi joutunut vuorotellen.

 

kota1

Rakentelimmepa siis tällaisen kodan. Pohjan halkaisija on n. 2,5m ja korkeutta varmaan 3m. Alin pressu on sisäpuolella siten, että 50cm pressusta on taitettu maansuuntaisesti. Taitteen painoksi lapioimme pressun päälle hiekan. Hiekka peitettiin kuusen oksilla. Toinen kierros pressusta laitettiin ulkopuolelle 50cm edellisen päälle. Tällä tavoin kodasta ei tule vetoista maanrajasta, sillä ilmanotto tapahtuu päänkorkeudelta. Yläosa on tietenkin auki sillä sisälle tuli nuotio. Ovena on toiselta reunalta sekä ylhäältä kiinnitetty pressu. Oveen naulattiin vielä puu, jotta ovi on helppo sulkea ja se pysyy kiinni tuulellakin.

 

pressukota

Tässäpä havainnollistava kuva toiminnasta.

 

kota3

Kodasta tuli aika viihtyisä ja yllättävänkin lämmin. Kahden hengen otannalla suoritetussa tutkimuksessa valitettavasti todettiin, että viihtyisä taukotila laiskistaa sekä laskee työmoraalia entisestään.

 

kota4

Hyvin loistaa pimeässä. Makkaraakin on huomattavasti mukavampi paistaa, kun ei tarvitse seistä vesisateessa.

 

vuosiluku

 

nimikirjaimet

Makkaran voimalla jaksoikin tehdä valut loppuun. Vuosiluku, kädenjäljet sekä nimikirjaimet oli toki pakko raapustaa märkään betoniin. Sitä saakin ihmetellä hän, joka parinsadan vuoden päästä metallinpaljastimella aarrekätkön toivossa löytääkin anturan.

 

valut_tehty

Hämärä jo mailleen hiipi mutta valmistuihan se lopulta. Betonin menekki tuli laskettua väärin sillä sitä jäi yli n. 5kg ;)

 

Lopuksi valut peiteltiin. Projekti jatkuu seuraavaksi pilariharkkojen asennuksella, muottien purkamisella sekä valun “paikkailulla” niiltä osin, joissa muotin rakenne esti valamisen asiaankuuluvalla tarkkuudella.

One comment